De Kasteelhoeve

wijnkoperij, tuin- en kunstexpositie

Bodegas de Muller

Bodegas de Muller werd in 1851 opgericht door de heer Don Augusto de Muller y Ruinard de Brimont, een lid van de bekende Champagne-familie uit Reims. Hij zag grote mogelijkheden in Tarragona, nadat alle wijngaarden verwoest waren door de Phylloscera-epidemie. In de haven van Tarragona bouwde hij een prachtige kelder waar hij zich toelegde op het vervaardigen van versterkte, deels volgens het Solerasysteem gemaakte wijnen en Rancio’s. En met groot succes, want tot op de dag van vandaag is Bodegas de Muller wereldberoemd om deze bijzondere, oude wijnen die het meest doen denken aan oude Oloroso Sherry’s of Malaga’s. Daarnaast specialiseerde de Muller zich in het maken van Altaarwijnen, die volgens zeer strikte regels gemaakt dienen te worden (geen chemische toevoegingen en het klaren van de wijn met eiwit). Ook nu nog is de Muller de enige leverancier van het Vaticaan.

De droge tafelwijnen waren van minder belang. Hierin kwam definitief verandering toen Bodegas de Muller in 1995 overgenomen werd door de zeer rijke zakenfamilie Marterell. Deze bouwde een supermoderne nieuwe kelder in Mas de Valle, vlakbij de stad Reus, waar zij zelf reeds goede oude wijngaarden bezaten. De heer Marterell schafte de allernieuwste materialen aan, evenals nieuwe Franse en Amerikaanse eiken vaten. In totaal beschikt Bodegas de Muller nu over 100 hectare eigen wijngaarden in de DO’s Tarragona, Priorato en Terra Alta.

Persoonlijk kwam ik voor het eerst in contact met de Muller op een wijnbeurs in London in 1996. Na een dag op deze beurs te hebben rondgelopen sprongen de Mullerwijnen er echt uit. Pas in december 1998 heb ik contact gezocht met de exportmanager, Maria de Fortuny, en heb het huis in Reus bezocht en heb dat in maart 2004 opnieuw gedaan. Opvallende is het prachtige pand, stammend uit 1402, dat de heer Marterell vanaf 1995 helemaal in stijl heeft gerestaureerd. Smaakvolle design en prachtige Spaanse en uit andere landen afkomstige kunstwerken sieren de vele vertrekken die het monumentale pand herbergt. Interessant is het koepeltje bovenop het huis waar een Spaanse geleerde aan het begin van de 17e eeuw een verhandeling heeft geschreven over Columbus. De geschriften moeten bewijzen dat Columbus uit Cataloni√ę afkomstig was. In ieder geval is het uitzicht vanuit het koepeltje fantastisch; glooiende wijngaarden, olijfbomen en in de verte de Middellandse Zee.