De Kasteelhoeve

wijnkoperij, tuin- en kunstexpositie

Hauck

Het maken van wijn zit in de genen van de familie Hauck. Al vanaf 1820 wordt er door de voorvaderen van Heinz-Günther Hauck in Bermersheim wijn verbouwd. De wijnbouw was in deze tijd een onderdeel van de boerenwerkzaamheden. Het maken van wijn had nog niet de hoogste prioriteit. Akkerbouw en veeteelt waren de belangrijkste activiteiten.

Echter wijnbouw werd, naarmate de generaties elkaar opvolgden, gaandeweg meer en meer beoefend. Dit kwam onder andere door de bijzondere ligging van Bermersheim, in welke omgeving Hauck’s wijngaarden gesitueerd zijn. Het gebied ligt ingeklemd tussen gebergten aan alle kanten, in het westen het “Pfalzerwald”, in het noordwesten de “Hunsruck”, in het noorden de “Taunus” en in het zuidoosten het “Odenwald”. Deze gebergten zorgen ervoor dat er extreem weinig regenval is. Dit in combinatie met een vooral kalk en löss houdende bodem, die het weinige water dat valt kan vasthouden, maken de omstandigheden ideaal voor het maken van een kwaliteitswijn.

In de 20e eeuw vooral in de jaren 20 en 30 en 60 en 70, groeiden de wijnactiviteiten van Hauck ’s grootvader en vader. Uiteindelijk is Heinz-Günther Hauck, na zijn studie vinologie zich helemaal gaan toeleggen op het maken van kwaliteitswijn. Zijn wijngaarden beslaan 22 hectare, waarvan de meeste in Bermersheim. In aangrenzende dorpjes Ensheim, Alzey en Albig heeft Hauck inmiddels ook een aantal hectares.

Hauck is een wijnmaker in hart en nieren die Bermersheim als een belangrijk wijndorp op de kaart aan het zetten is. Overigens is Bermersheim vor der Höhe, zoals de officiële naam is, bekend als de geboorteplaats van de heilige Hildegard von Bingen. Zij leefde van 1098 tot 1174 en heeft zich tijdens haar vroegmiddeleeuwse bestaan toegelegd op de heilzame werking van in de natuur te vinden geneesmiddelen. Zij was ervan overtuigd dat wijn, mits met mate gedronken, goed is voor de gezondheid.

Tegenwoordig behoort Hauck tot de beste 100 wijnhuizen van Duitsland. Hauck is een gedreven man die het maken van wijn als een continue leerproces beschouwt. Jezelf en je bedrijf blijven ontwikkelen staan hoog in Hauck ’s vaandel. Dat dit resulteert in meer dan 100 gouden medailles, uitgereikt door de “Landwirtschaftskammer”, hoeft dan ook niemand te verbazen.